top of page
Search

GRENZEN || De rol van yoga

Wat dient jou? En wanneer doe je jezelf geweld aan?

Een van de belangrijkste vragen die we onszelf leren stellen tijdens een yogales, zodat we dit ook buiten de mat in ons leven kunnen toepassen.Maandag 21 juni was het de Internationale Dag van de Yoga. Deze dag is 7 jaar geleden uitgeroepen door de Verenigde Naties met als doel om het bewustzijn over de vele voordelen van yoga wereldwijd te vergroten. Yoga is een eeuwenoude beoefende practise en komt uit India. Het woord Yoga is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj, dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat over de verbinding tussen lichaam en geest. In de huidige tijd zijn we veelal met onze aandacht buiten onszelf, in plaats van bij onszelf. Met yoga keer je je aandacht naar binnen, zodat je je bewust wordt van je eigen ‘zijn’.


Yoga leert je om in het hier en nu te zijn en om te voelen. En dat kan in het begin heel lastig zijn. We oefenen om onze gedachten en emoties waar te nemen terwijl we verschillende houdingen (asana’s) aannemen waarbij we een bepaalde weerstand opzoeken. Dit kan zowel een fysieke als een mentale weerstand zijn, bijvoorbeeld als je het bindweefsel rekt terwijl je in een vooroverbuiging zit. Misschien heb je de neiging om meteen uit de houding te komen, je af te vragen hoe lang het nog duurt of van houding te willen veranderen. In yoga is de uitnodiging om dit te voelen maar om niet direct te reageren. Om je eigen onrust te observeren in plaats van je ermee te identificeren. Om te beseffen dat ook dit weer voorbij gaat en hier gelijkmoedig bij te blijven. Zo leer je je eigen grenzen te verkennen en hiernaar te luisteren.


#yoga#yogaretreate#retreateinnederland#ontspanning#ayeretreats#verbinding#verbindingtussenlichaamengeest#weerstandopzoeken#waarnemen#zijn

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page